Narzędzia dostępności
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Skala szarości
Negatyw
Reset

Dieta dostosowana do schorzenia

Każdy z naszych podopiecznych jest wyjątkowy i ma inne wymagania. Zarówno względem diety, jak i sposobu traktowania. Nasze działania są dostosowane do tych potrzeb, spełniając wszystkie potrzeby i oczekiwania naszych podopiecznych. Dotyczy to zarówno pomocy przy codziennych obowiązkach, jak ubieranie się, zabiegi higieniczne i pielęgnacyjne, jak również pomoc w karmieniu.

Zgodnie z Ustawą o Pomocy Społecznej nasz dom zapewnia 3 posiłki dziennie a dla osób z chorobami diabetologicznymi 5 posiłków w ciągu dnia, które są doskonale zbilansowane pod względem wartości odżywczych, jak i walorów smakowych. Podstawowy plan dietetyczny zakłada wybór 2 rodzajów posiłków – dieta standardowa oraz lekkostrawna. Ponadto dostosowuje się je do aktualnej sytuacji zdrowotnej mieszkańca w tym:

  • dieta cukrzycowa
  • dieta wątrobowa
  • dieta wysokobiałkowa (w tym pokarmy miksowane dla osób karmionych przez sondy/PEG

Posiłki są bardzo ważnym elementem opieki nad osobami starszymi. Smaczne, przygotowane ze świeżych składników, oferujące duże urozmaicenie diety i podawane zawsze w tych samych godzinach, stanowią ważny punkt każdego dnia pobytu w placówce. To właśnie dzięki nim osoby starsze mają zapewnione poczucie bezpieczeństwa, a domowa, zdrowa kuchnia korzystnie wpływa na ich samopoczucie budując radość życia i dając energię do działania.